Fotoreis IJsland met Dutch photo academy

door Rudy

Al een tijdje stond IJsland als wens om er ooit naartoe te gaan, het spectaculaire landschap van vuur en ijs in de winterperiode te zien en te fotograferen. Een fotoreis was de gedachte, maar “hoe en waar”? De optie zonder ervaring naar IJsland te reizen zag ik niet zitten, zeker niet in de winter; de winters in IJsland zijn anders dan wat we in Nederland gewend zijn.

Na aanmelding bij de ‘Dutch Photo Academy’/’Fotoreis IJsland Februari 2024’ – 9-16 februari 2024 word je netjes via e-mail op de hoogte gehouden. Je ontvangt later een checklist: welke spullen neem je mee (het is toch net even anders dan zomerse omstandigheden)? Je krijgt toegang tot een veelzijdige online cursus om alle aspecten van landschapsfotografie voor te bereiden. Er wordt later een besloten Facebookgroep gemaakt zodat je vragen kunt stellen en je alvast je medereizigers kunt leren kennen. In de laatste week voor vertrek wordt een WhatsApp-groep gemaakt, handig!

De eerste dag
Bij aankomst op de luchthaven van Reykjavik maak je kennis met landschapsfotograaf Ellen den Doel en haar man Elco; de buschauffeur, die je de hele reis veilig op weg brengt. Na de kennismaking ga je direct door naar de eerste fotolocatie. Ondertussen word je al getrakteerd op het mooie IJslandse landschap en Ellen vertelt je waarom IJsland zo’n bijzonder eiland is. We kregen veel informatie over fotografie, Ellen haar passie

We hebben de eerste dag twee watervallen gefotografeerd. De tijd die je ervoor krijgt is ruim. Ellen staat de hele week aan, ze geeft je voldoende ruimte om eigen composities te bepalen en vragen te stellen. 

Bruorfoss
Bruorfoss

De accommodaties zijn over de hele week goed. Vaak met een hottub, vloerverwarming en goede bedden. Je eet gezamenlijk, of je kookt gezamenlijk, of je gaat uit eten. Lunch maak je in de ochtend klaar

Accomedatie eerste dag
Accomedatie eerste dag

Dag 2. Geisers en watervallen 
Voor zonsopkomst vertrokken we om de eerste locatie “Geysir” te bezoeken. Deze geiser spoot 5 tot 8 minuten zijn water slechts voor korte tijd 20 meter omhoog. We probeerden het moment suprême vast te leggen; hier komt cameratechniek om de hoek kijken, welke sluitertijd ga je gebruiken, met welke lens, etc.? Je maakt gebruik van de Burst-modus. Hierna gingen we door naar een van de mooiste watervallen, ‘Gullfoss’, en sloten de dag af bij waterval ‘Kvernufoss’, een verborgen pareltje met de zon die erop scheen.


Dag 3. ‘Wakker worden, noorderlicht!’
Uit bed werden we geroepen, Ellen zag dat er activiteit in de lucht was; Het noorderlicht. Buiten de accommodatie zijn we direct aan de slag gegaan, Ellen geeft aanwijzingen hoe je je camera kunt instellen. We hebben voor korte duur het noorderlicht gefotografeerd, het werd al snel licht. Na ontbijt zijn we doorgereisd naar Vik.

Reynisfjara strand
Reynisfjara strand

We eindigden de dag bij ‘Svinafellsjökull’, een gigantische gletsjer. Na het parkeren mocht je een kort stukje over een gladde ondergrond lopen om de gletsjer te bezichtigen. Spikes onder de schoenen zijn hier een must (over de hele reis wordt veelvuldig van spikes gebruik gemaakt).

Svinafellsjökull
Svinafellsjökull

Dag 4. Van diamanten naar Ijsgrotten.
IJsdiamanten op een zwart strand, hoe komen ze daar? Dit legde Ellen uit in de bus onderweg naar ‘Diamond Beach’. Hoe kun je ze vastleggen? We hadden geluk; er lagen echte ‘ijsdiamanten’ op het strand, op zoek naar composities! Je kon een klein stukje verder lopen om bij de prachtige gletsjer ‘Jökulsärlón’ te gaan fotograferen; we kregen hier ruim de tijd voor!

Daimond beach
Spelen met langere sluitertijden op Daimond beach

Voor zonsondergang hebben we een ijsgrot samen met een ervaren gids binnen de gletsjer Jökulsárlón mogen bezichtigen; een mooie ervaring en een bijzonder natuurfenomeen. Met een klein beetje natuurlijk licht probeerde je een scene vast te leggen. Het was windstil in de ijsgrotten; een geheel ander contrast met buiten waar sneeuw om je heen waaide.


Dag 5. Een geweldige dag met een onverwachte afsluiter
Een volle dag staat op de planning, regio Höfn, met mooie vergezichten en een prachtige zonsondergang in “Stokksnes”; een locatie die gigantisch is, vooral de eerste keer als je dit ziet. We zagen aan de wolken achter ons dat de zon door de wolken heen kwam en het laatste warme licht de berg kleurde.

Vestrahorn, met de zon achter ons

Vol indrukken gingen we terug naar de accommodatie. Nadat we ons klaarmaakten voor de volgende dag, kwam er een bericht ‘Nu klaar staan!’; er is kans op noorderlicht!

Noorderlicht IJsland
Noorderlicht IJsland

Dag 6. Boze viking
Deze dag stond in het teken van de terugweg nemen. We zijn opnieuw langs ‘Diamond Beach’ en Jökulsárlón gegaan, nu tijdens zonsopkomst. In de regio Vik zijn we voor een mooi uitzicht langs de kust gegaan. Op “Reynisfjara viewpoint” werd goed gehandhaafd; een vrouw, streng, had twee vlechten in (leek op een Viking) en nam haar baan heel serieus. Wanneer je met één been buiten het pad liep, floot ze naar je en legde haarfijn uit dat dit niet mocht. We gingen daarna door naar “Skógafoss”, een gigantische waterval van 60 m hoog en 25 m breed.

Dag 7, de laatste volledige dag
Beginnend bij “Seljalandsfoss” waterval, zijn we vervolgens vlakbij naar een kloof waterval gegaan. Het voorschrift was regenkleding dragen; het nat worden door het stuifwater viel dit keer voor ons mee; we stonden net in de luwte.

Seljalandsfoss
Seljalandsfoss

Hierna hebben we een waterval in het zuidwesten van IJsland (onderweg was er grondmist) bezocht, genaamd ‘Ægissíðufoss’, en sloten de dag af bij “Garður strand”.

Garður strand
Garður strand

Een prachtige week, met veel mooie omstandigheden. Goede uitleg over fotografie in verschillende situaties. We werden fotografisch uitgedaagd in een land met veel variatie. Van korte naar lange sluitertijden, filters wel of niet gebruiken, focus stacken, foto’s maken om ze later te blenden in Photoshop. De groep was gelijkgestemd, gezellig en ieder had het naar zijn of haar zin!

Korte opsommingen;
⁃ Accommodaties; netjes en schoon
⁃ Voor alle leeftijden, de loopafstanden zijn niet gigantisch groot, een goede conditie is aan te raden
⁃ Je wordt in de aanloop van de reis goed geïnformeerd
⁃ Ellen heeft veel kennis in pacht, niet alleen over fotografie, ook over het weer, en het noorderlicht
⁃ Ze kan haar kennis uitstekend overbrengen aan de groep en heeft veel geduld
⁃ Elco heeft veel kennis van drone vliegen
⁃ Elco en Ellen spelen in op het weer en bepalen vanuit daar een foto locatie
⁃ Reistempo is prettig
⁃ Het is ’s avonds 10 uur stil, zodat je de volgende dag fit bent
⁃ Bij iedere situatie wordt zorgvuldig uitgelegd wat fotografische opties zijn
⁃ Uitleg over het land en fotografie in de bus is zeer welkom
⁃ Het lenen van filters is mogelijk
⁃ Foto product kortingen
⁃ Na de reis kun je foto’s met elkaar delen

Nieuwsgierig? Ga voor meer info naar: https://dutchphotoacademy.nl/

meer..